Tarta cu prosciutto si sparanghel

Pentru a prepara aluatul, punem intr-un castron faina, 1 praf de sare, piper proaspat macinat, branza de capra sfaramata si untul rece taiat bucatele.

Mediu
60 min
5 pers

Pentru cate persoane?

Alege pentru cate persoane gatesti

- +
x

Ingrediente

250 g faina
  piper
  sare
1  ceapa
4  oua
100 g unt
15 ml ulei
150 ml smantana lichida
25 g parmezan
6 felii prosciutto
75 g branza de capra
10 fire sparanghel
250 g spanac congelat
250 g mazare

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul, punem intr-un castron faina, 1 praf de sare, piper proaspat macinat, branza de capra sfaramata si untul rece taiat bucatele. Lucram la robot pana cand faina amestecata cu untul si branza de capra are un aspect granulat, ca de nisip amestecat cu pietricele. Daca nu aveti robot, incorporati untul si branza in faina ajutandu-va de o furculita, nu lucrati cu mainile pentru ca acest aluat – exceptional de fraged, de altfel – nu contine niciun fel de agent de crestere (ceea ce il face cu atat mai bun) iar daca grasimea se topeste in faina nu va mai creste si nu va mai avea textura potrivita.

Galbenusurile de la doua oua le bateti cu 2 linguri de apa foarte rece si le turnati peste faina amestecata cu unt si branza de capra. Incepeti sa framantati cu robotul sau cu mainile racite in prealabil in apa rece si apoi bine sterse. Mai adaugati pe rand cate 1 lingura de apa rece ca gheata, nu mai mult decat e nevoie ca sa se lege aluatul. Mie mi-au mai intrat 4 linguri de apa, dar de la un tip de faina la altul ar putea fi nevoie de 1-2 linguri in plus sau in minus. Nu framantati mai mult decat este nevoie, in momentul in care se observa ca bucatelele de aluat incep sa adere unele de altele se opreste framantarea.

Aluatul il strangeti intr-o bila, il infoliati si il lasati la frigider pentru 30 de minute.

Intre timp, incepeti sa va ocupati de umplutura tartei si porniti si cuptorul, setandu-l la 180 de grade Celsius:

Sparanghelului ii indepartati capetele lemnoase (daca are). Varfurile le taiati cam de 10-11 cm si le pastrati deoparte, iar tulpinile le taiati in rondele.

Intr-o tigaie incingeti uleiul si adaugati ceapa tocata si rondelele de sparanghel. Adaugati un praf de sare si le sotati timp de 4-5 minute, dupa care adaugati si spanacul.

Le caliti doar cat sa se inmoaie spanacul, apoi adaugati mazarea fiarta si bine scursa. Amestecati si mai tineti tigaia pe foc inca 2-3 minute. Pasati compozitia cu blenderul si daca e nevoie treceti si prin sita (in cazul in care raman β€žate” neplacute de la sparanghel, membrane mai tari de la mazare etc.)

Adaugati smantana si omogenizati, apoi doua oua intregi, pe care le incorporati in compozitie cu ajutorul telului in forma de para. Potriviti gustul umpluturii cu sare si piper.

Intr-o craticioara puneti la fiert cam 1/2 de litru de apa cu sare iar separat pregatiti un castron cu apa rece ca gheata. Cand apa clocoteste, adaugati in craticioara varfurile de sparanghel. Dupa 2-3 minute scoateti cu clestele sau cu o spumiera din apa in clocot si le transferati in apa rece, oprind rapid prelucrarea termica.

Pe planul de lucru presarat cu faina intindeti aluatul cu sucitorul, pana la o grosime de 3-4 mm. Rulati foaia de aluat pe sucitor si derulati deasupra formei de tarta (care nu trebuie unsa cu nimic, aluatul contine destula grasime).

Aranjati aluatul in forma, presandu-l usor de peretii acesteia si taiati marginile cu un cutit ascutit. Aluatul care ramane se poate congela si folosi cu succes altadata (pentru pateuri, cateva minitarte etc.). Intepati cu o furculita aluatul si puneti-l la copt in cuptorul preincins la 180 de grade, timp de 8-10 minute, pana cand incepe sa se coloreze.

Aluatul se va fi umflat in cele 10 minute de coacere, dar, fara frica, il presati usor inapoi cu degetele (atentie, e fierbinte) sau cu dosul unei linguri. Turnati in forma umplutura si puneti-l la cuptor pentru inca 20 de minute. Dupa 20 de minute umplutura va fi umflata in forma, nu va faceti probleme, o sa scada inapoi. Faceti cu un cutitas mici crestaturi pe suprafara umpluturii in care presati usor varfurile de sparanghel, creand niste raze de cerc. Presarati parmezanul razuit si, dupa preferinta, adaugati sau nu felii de prosciutto fine de jur imprejurul tartei.

Mai dati la cuptor tarta timp de 10 minute, apoi o scoateti si o lasati sa se raceasca in forma, pana ajunge la temperatura camerei.

Aluatul e nemaipomenit, se desface in foite si se topeste in gura, umplutura este onctuoasa si gustoasa.

x

Adauga in meniul saptamanii

Alege inceputul de saptamana dorit

L M M J V S D
Mic dejun
Pranz
Brunch
Cina
Desert
Adauga observatie

Multimedia

Tarta cu prosciutto si sparanghel
x

Review-uri Lasa un review

Trebuie sa fii autentificat pentru a putea lasa un comentariu.